UREJENOST ZA PRIJETNO BIVANJE V DOMAČEM OKOLJU ZA OSEBE Z DEMNCO

 • Bivalni prostor opremimo s slikami svojcev ali njihovih skrbnikov oz. z lastnimi slikami, ki osebe z demenco spominjajo na pozitiven dogodek ali lepo življenjsko obdobje.
 • Simbolne predmete (katoliški križ, poročni prstan, torbica za ženske, klobuk za moške) oz. stvari, na katere so osebe z demenco navezane, je priporočljivo nositi ob sebi oz. s seboj.
 • V prostoru naj bo prisoten prijeten vonj (aromaterapija), ki osebe z demenco spominja na njihovo mladost ali na nek poseben trenutek v življenju.
 • Osebam z demenco omogočimo izvajanje rutinskih opravil in jih spodbujamo k aktivnostim, ki so jih počeli skozi večji del življenja oz. v mladosti; (lupljenje krompirja, čiščenje solate, zlaganje perila).

*Po mnenju strokovnjakinje za demenco dr. Montessori, osebe z demenco nimajo težnje, da bi se porezale pri uporabi nožev.

BIVALNI PROSTORI IN PRILAGODITVE V NJIH ZA OSEBE Z DEMENCO

 1. SPLOŠNE PRILAGODITVE V VSEH BIVALNIH PROSTORIH

  Prilagoditev bivalnega okolja z odstranjevanjem nedrsečih preprog za preprečevanje padcev, montaža ročajev v kopalni kadi, ob WC školjki, namestitev stolčka v tuš kabini in sedeža za kopalno kad v kadi.

 2. SPALNICA IN PRILAGODITEV BIVALNEGA OKOLJA

  V omarah z oblačili je dobro v poletnem času umakniti zimska oblačila in obratno, da se osebe z demenco ne zmedejo pri izbiri primernih oblačil, kar omogoča izvedbe čim višje samostojnosti pri dnevnih aktivnostih.

 3. DNEVNI PROSTOR

  in prilagoditve bivalnega okolja v času preden se demenca razvije usmerjanje s puščicami ali barvnimi črtami po tleh kot krožno sprehajalno pot, da ne odtavajo iz stanovanja , saj imajo ljudje oboleli za demenco veliko težnjo po gibanju

 4. HIŠNA PREUREDITEV in menjava bivalnega prostora med generacijami

  V hiši preselitev staršev, ki živijo z otroki-svojci v isti hiši iz 1. nadstropja v pritličje zaradi preprečevanja hoje po stopnicah (preprečevanje padcev).

 5. KUHINJA IN PRILAGODITEV BIVALNEGA PROSTORA

  Upoštevanje struktur kontrastov barv (bela vtičnica, tople barve v kuhinji za spodbujanje apetita – hladne barve zavirajo apetit, luči na senzorje za nočno rabo, v kuhinji indukcijska plošča na štedilniku s samodejnim izklopom, v kuhinji pipa na vlečni tuš za lažje točenje vode v posodo, omarice brez vrat za lažje prepoznavanje predmetov, ki jih iščejo, ureditev shrambe na dosegu rok – preprečevanje padcev s stolčka).

 6. KOPALNICA IN PRILAGODITEV BIVALNEGA OKOLJA

  Na splakovalnik za WC školjko namestitev sistema na vrvico namesto na gumb (ohranjanje stvari v domačem okolju kot so bili navajeni celo življenje), krema za roke ali zobna pasta v tubi različnih barv, namestitev kaveljčkov za odlaganje brisač, oblačil; prilagoditev vrat – priporočljivo je, da se odpirajo navzven, da lahko brez težav stopijo v prostor; barvna ploskev – vstopna ploskev – kontrast (stopnice v drugi barvi zaradi preprečevanje vrtoglavice zaradi globine stopnic), nastaviti predpražnik pred vhod, ki vizualno poglobi, da je v isti liniji s površino tal.